Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

Ara Güler, 4 Aralık 2012 tarihinde, küratörlüğünü Lora Sarıaslan’ın yaptığı “Bilinmeyen Ara Güler” isimli bir fotoğraf sergisi açıyor. Şimdiye kadar görülmemiş soyut fotoğraflarından oluşan sergi öncesi kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bir sayfa daha kapandı!
Bilinmeyen Ara Güler
Biz gazeteciyiz, her şeyi çekeriz!

Röportaj: Ömer Serkan Bakır

Ara Güler, 4 Aralık 2012 tarihinde, küratörlüğünü Lora Sarıaslan’ın yaptığı “Bilinmeyen Ara Güler” isimli bir fotoğraf sergisi açıyor. Şimdiye kadar görülmemiş soyut fotoğraflarından oluşan sergi öncesi kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdik. Hem sergisi hem de diğer pek çok konu hakkındaki keyifli sohbetimizden kısa bir özeti burada bulabilirsiniz. Röportajın tamamını ise, Aralık sayısında Fotoğraf Dergisi’nde okuyabilirsiniz.

AG DSC01678 k - Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

Ömer Serkan Bakır – Esasında sizin bilinmeyen ya da ortaya çıkmamış yüz binlerce fotoğraf kareniz olabilir. Ancak siz bilinen Ara Güler fotoğrafları ile tanındınız. Sokaktaki insanlar sizi klasik karelerinizle tanıdı. Bu sergi fikri nereden çıktı? Sizi kim ikna etti?

Ara Güler – Bu sergiyi düzenleyen Lora’nın babası benim arkadaşım. Şiir kitapları vardır, şairdir… Onun kitabına kapak yapmıştım uzun yıllar önce. İlk olarak oradan çıktı fikir. Dediler ki bu tarz fotoğraflardan bir sergi yapalım. Düşündüm ne zaman çekmiştim, neredeydi falan, sonra buldum ama eksik. Sonra onları tamamlamak lazım geldi ve onları tamamladık falan filan. Toplam 16 tane fotoğraf var işte. Aslında çoktur ama bu kadar yeter…

Bak ben sana bir şey söyleyeyim, bütün bunlar bozuk fotoğraflardır esasında. Bozuk fotoğraflar, bozuk işler, oldu sana sanat işte anladın mı? Zaten doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki.

AG2 - Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

ÖSBGeçtiğimiz aylarda Ara Güler Fotoğrafçılık ve Eğitim Vakfı kuruldu. Kuruluş süreci nasıl gerçekleşti? Memnun musunuz?

AG – Bir birikimin daha sonra yaşaması ve bir arada kalması için kurduk bunu. Burada da vakıf yapmak mecburiyetindesin ki senden sonra bu yaşasın. Yoksa çarçur olur gider. Bazı arkadaşların fotoğrafları, arşivleri böyle oldu. Çöplükten çıkan fotoğrafları oldu bunların. Ben çöp için çekmedim bu fotoğrafları! İnsanlığın yararına olacak şeyleri çektim. Ama vakıf kurmak çok zor iş Türkiye’de… Bin türlü sorun, avukatlar, noterler, birileri falan filan. Şimdi bitti bizim vakıf işleri. Ama ben öldükten sonra ne olur bilemem tabi.

ÖSBGiydiğiniz kıyafetler ve renkler her zaman uyumlu… Bir kıyafet tarzınız ve renk seçiminiz var mı?

AG – Ben tabiata bakıyorum. 80 küsur senedir tabiata bakıyorum, az mı? Tabiatın renklerini gayet iyi biliyorum. Pastel renkleri de daha çok seviyorum. Cart renkleri sevmem. Mesela kıpkırmızı bir elbiseyi de… Ayna diye bir b.k vardır, orada bakarsın kendine, bu bana gitti mi diye. Oraya bakınca anlarsın, eğer anlamıyorsan hıyarın tekisin demektir.

AG1 - Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

ÖSB2011 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldınız. Sizin için bu ödüllerin bir önemi var mı?

AG – Benim için bu ödüllerin hiçbir önemi yok. Onlarca ödül var esasında. Ama bir tanesi önemlidir, o da hangisi biliyor musun; Aydın Doğan ödülüdür. O da neden önemlidir, çünkü para verdiler. Diğerleri sadece laftır, laf anladın.

ÖSBFotoğraf çekerken en keyif aldığınız ülke hangisi oldu?

AG – Bu çok nettir, Burma (Myanmar). Burma çok az görülmüştü eskiden de şimdi de öyledir. Ama değişti tabi… Ben oraya 3-4 kez gittim, farklı farklı işler için hep. En son gidişimden hemen sonra ihtilal oldu mesela. O ihtilalde binlerce adam öldü. Dünya gaddardır. O sıralar Time’ın foto muhabiriyim. Öyle her yere gitmek kolay değil. Burma’da herkesi almıyor. Çok kısa vize veriyor. Yanına adamlar falan veriyorlar. Sonra birileri geldi, uzun vize verdiler ve gittim uzunca kaldım en son.

AG DSC01681 - Doğru dürüst bir şey çekersen sanat olmaz ki!

ÖSBŞimdi bir de yeni makineler çıktı, bilgisayara aktarmadan kendi üzerinden gönderebiliyor fotoğrafları.

AG – Biliyorum, aslında doğrudan doğruya gönderiyorlar şimdi dediğin gibi. Ama seçmen lazım, o da zordur küçük ekranda… Çünkü çok çekiyorsun.

ÖSBTeknoloji hızla ilerliyor tabi, en çok da fotoğraf makinelerine ve cep telefonlarına yarıyor bu gelişim.

AG – Geçenlerde geldi yine birileri yeni bir cep telefonu muymuş neymiş verdiler işte. Pahalı bir şey de ama ben kullanmam. Nedir o öyle dokunduğun zaman gidiyor. Bakıyorum herkesin elinde, eziyet çekiyorlar sanki. Ben cep telefonu kullanıyorum esasında, ama kullandığım basit bir şeydir.

Sergi: 4 Aralık 2012 – 3 Şubat 2013

Galeri g-art http://www.g-artgaleri.com

YORUMLAR

WORDPRESS: 1
  • Melike 11 yıl

    Harika bir roportaj olmus, cok keyifli.  🙂