Yenilikçi Otomatik Netleme Sistemi ve Canon EOS 70D

Yenilikçi Otomatik Netleme Sistemi ve Canon EOS 70D

Şurası gerçek ki fotoğraflarımız için artık daha fazla piksel gerekmiyor. Megapiksel savaşlarının heyecan verici olmaktan çıktığını görüyoruz. Ne gerekiyor öyleyse? Daha geniş dinamik aralık, daha keskin otomatik netleme, daha gerçekçi düşük ışık performansı, video çekimi, kolay kullanılır ve kolay taşınır gövde, uygun fiyat, yenilikçi tasarım.

Canon EOS 70D
Canon 70 milyon EOS fotoğraf makinesi üretti
Canon EOS 70D’den ilk örnekler

Yazar: Gökhan Korkmazgil

Canon, geçtiğimiz haftalarda EOS 70D’yi “saniyede 7 kare ile anı yakalayın” sloganıyla duyurdu. Bu yeni gövde üç yıldan beri varolan 60D’nin yerini alıyor. Profesyonel kullanıcıları ve şipşak fotoğraf çekenleri bir kenara bırakalım. Fotoğraftan keyif alan ve çektiği fotoğraflarda kendisini ifade etmek isteyenler nasıl makineleri yeğliyorlar?

Şurası gerçek ki fotoğraflarımız için artık daha fazla piksel gerekmiyor. Megapiksel savaşlarının heyecan verici olmaktan çıktığını görüyoruz. Ne gerekiyor öyleyse? Daha geniş dinamik aralık, daha keskin otomatik netleme, daha gerçekçi düşük ışık performansı, video çekimi, kolay kullanılır ve kolay taşınır gövde, uygun fiyat, yenilikçi tasarım. Canon’un bu yeni gövdesi elbet saydığımız özelliklerin tümüne yanıt vermiyor. Fakat gelişmiş otomatik netleme yöntemi, özellikle üzerinde durmaya değer bir konu. Aslında bu konuyu daha önce “Hibrid AF” başlıklı yazımda daha ayrıntılı ele almıştım. Canon, Hibrid AF sistemini geçtiğimiz dönemde EOS 650D ve EOS M serisi makinelerinde kullanmaya başlamıştı. Yeni 70D ile saniyede 5 kare olan çekim hızı 7 kareye yükseltilmiş.

eos70d1 - Yenilikçi Otomatik Netleme Sistemi ve Canon EOS 70D

Alışılagelmiş DSLR makinelerimizde kontrast algılama ile netlik yapan sistem yerine daha hızlı olan faz karşılaştırma ile netlik yapan sistem kullanılır. Fakat bu yöntemde canlı ön izleme ve video çekimi fonksiyonları sırasında sıkıntı ortaya çıkar, çünkü ışığın netlik sensörüne ulaşabilmesi için aynanın aşağı pozisyonda olması gereklidir. Bu sorunun çözümü için aynasız makineler, yarı geçirgen aynalı makineler ve netlik algılayıcılarının bizzat görüntü sensörü içine gömüldüğü hibrid sensörlü makineler geliştirilmiştir. Hibrid otofokus sistemi denen bu yöntemde faz karşılaştırma yapan AF sensörler görüntü sensörünün içindedir, daha hızlı netleme için makine duruma göre ya bunu, ya da kontrast bazlı otofokus yöntemini kullanır.

20.2 milyon piksellik CMOS Dual Pixel Sensör

EOS 70D, CMOS tipinde, 20.2 milyon piksellik, Dual Pixel adı verilmiş Hibrid AF yeteneğinde görüntü sensörü ile geliyor. 70D, bu teknolojinin kullanıldığı ilk Canon gövdesi oluyor. Önemli bir farkla: Bugüne kadar olan sensör üzerinde faz karşılaştırma teknikleri odak noktası etrafındaki az sayıda piksel tarafından sağlanmaktaydı. 70D’de ise merkez ağırlıklı olmak üzere sensör yüzeyinin üçte ikisi kadar bir alanda faz karşılaştırma ile otomatik netleme yapılabiliyor. Tipik hibrid sistemlerde faz karşılaştırma ile kabaca bir mesafe ve yön tayini yapılır, sonra ince ayarlar için hızlıca kontrast algılama yöntemi devreye girerdi. 70D’deki faz karşılaştırma yöntemi netlik için yeterince kesin ve hızlı olduğundan kontrast algılama yönteminin devreye girmesine gerek kalmıyor. Bu, özellikle video çekimi için büyük bir haber, çünkü makine artık netlik noktası etrafında odaklama yapabilmek için aranıp durmuyor, kesin ve çabuk netleme sayesinde video kalitesi artmış oluyor. Video çekimi sırasında gerçek anlamda kesintisiz ve sürekli otomatik netleme olanaklı hale gelmiş. Fotoğraf çekimi için bu özellik saniyede 7 kare ile hız anlamına geliyor. Bu hız JPEG formatında çekimlerde 65 kareye kadar sürüyor.

eos70dback - Yenilikçi Otomatik Netleme Sistemi ve Canon EOS 70D

Yeni gövdenin diğer önemli özelliklerine göz atacak olursak: Yeni DIGIC 5+ görüntü işlemcisi ile Canon 70D kullanıcılarına daha iyi görüntü kalitesi vaat ediyor. Işık hassasiyeti 100 – 12,800 ISO aralığında, 25,600 değerine çıkılabiliyor. 1 milyon piksellik, değişebilir açılı hareketli ve dokunmatik 3 inçlik (7,7 cm.) Clear View II LCD ekran canlı ön izleme fonksiyonu ile kompozisyonlarınıza rehberlik ediyor. Alışılagelmiş % 98 kapsama alanlı, 0,95x büyütme oranına sahip optik vizör bu gövdede de kullanılmış. Perde hızı 30 – 1/8000 saniye arasında. Makineye RC-6 el cihazı ya da Wi-Fi üzerinden akıllı telefon, PC, tablet ile uzaktan kumanda edilebiliyor. Gövdeye bütünleşik Wi-Fi özelliği çekilen fotoğrafların kablosuz aktarımına olanak veriyor. Menüdeki 25 dil arasında Türkçenin eskiden olduğu gibi var olduğunu belirtelim. Ancak Canon Eurasia’nın sayfasında 70D’ye ait çok şık tasarlanmış broşürü 22 dilde indirebilmenize rağmen Türkçe olarak yok. LP-E6 lityum-iyon pil ile CIPA standartlarına göre 920 kare çekebiliyorsunuz. Alüminyum ve polikarbonat yapıdaki sağlam gövde pil ve bellek kartı ile birlikte 755 gram ağırlığında. Makine kayıt ortamı olarak SD serisi kartları kullanıyor.

70D, Canon’un hem EF ve EF-S serisi objektiflerinin tümüyle, hem de EX serisi flaşlarla uyumlu. Bilindik çekim modları yanında yaratıcı modlar da unutulmamış. Otomatik Akıllı Sahne modu sahneyi analiz ederek en uygun fotoğraf makinesi ayarlarını otomatik olarak seçiyor. HDR Arka Işık Kontrol modu üç farklı poz yakalıyor, ardından gölge ve aydınlık ayrıntısını koruyarak bunları tek bir pozda birleştiriyor. EOS 70D’nin Tripodsuz Gece Çekimi modu yüksek enstantane hızlarında çok sayıda fotoğraf çekiyor ve net bir sonuç elde etmek için onları harmanlıyor. Yaratıcı Filtreler modu fotoğraflarınıza farklı etkiler ekliyor. Zor koşullarda iyi sonuçlar için akıllı sahne modları kullanıcıya yardımcı oluyor. Sonuç olarak Canon, orta düzey dijital SLR ailesinin yeni modeli 70D ile beğenilerek kullanılan 60D’yi geliştirmekle kalmamış, önemli yenilikleri de beraberinde getirmiş.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0