İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Sony’nin full frame aynasız fotoğraf makinesi ürün ailesinde yer alan en yeni modeli Alpha 7 IV’ü inceledik.

İnceleme: Asus ProArt 32” PA32UC-K 4K
Üç Aynasız Model
İnceleme: Kingston XS1000 Harici SSD

Yazı ve Fotoğraflar: © Ömer Serkan Bakır

Sony’nin full frame aynasız fotoğraf makinesi ürün ailesinde yer alan en yeni modeli Alpha 7 IV’ü inceledik. Sony, kullanıcıların beğenisini kazanmış olan bir önceki model Alpha 7 III’ün görüntüleme teknolojilerini yenileyerek Alpha 7 IV model adı ile satışa sunuyor. Yeni model, en son BIONZ XR işleme motoru ve amiral gemisi Alpha 1 modelini temel alan gelişmiş AF (otomatik netleme) yeteneği de dahil olmak üzere pek çok görüntüleme teknolojisini içeriyor. Bu teknolojiler, hem fotoğraf hem de video çekimleri için daha elverişli hale getirilen kullanım özellikleri ve artırılmış güvenilirlikle birleştiğinde Alpha 7 IV’ü sınıfının iddialı modellerinden biri haline getiriyor.

33 MP çözünürlüğe, zengin video ifade biçimlerine ve artan uzaktan iletişim talebini destekleyen çeşitli özelliklere de sahip olan Alpha 7 IV, hem video hem de fotoğraf çekiminde kullanıcıları memnun edebilecek özelliklere sahip.

Photo 202111151030215 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

33MP’lik Exmor R CMOS Sensör

Yeni geliştirilen arkadan aydınlatmalı 33MP full frame Exmor R CMOS görüntü sensörü sayesinde yüksek görüntü kalitesi ve ISO 50-204800’a kadar genişletilebilir ISO hassasiyet aralığı elde ediliyor. Pek çok kullanıcı için gayet yeterli düzeyde olan çözünürlük değeri, hem noise etkisini azaltmaya yardımcı oluyor hem de çekilen nesnelerin detaylı ve keskin olmasını sağlıyor. 15 duraklı dinamik aralık, kullanıcıya geniş bir tercih yelpazesi sunuyor ve “Yaratıcı Stil” ayarları da gerek fotoğraflarda gerekse videolarda orijinal stiller yaratmaya yardımcı oluyor.

1634883007 Sony ALPHA 7 IV - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Yüksek Hızlı AF Performansı

Alpha 7 IV’ün en dikkat çeken özelliklerinden birisi kuşkusuz otofokus performansı… Alpha 1’de de kullanılan en yeni işleme motoru BIONZ XR, yüksek hızlı AF, 10fps’de AF/AE takip ile kesintisiz seri çekim olanağı sunuyor. Alpha 7 IV, özneleri kesintiye uğramayan bir Gerçek Zamanlı Takip ve görüntü alanının yaklaşık %94’ünü kapsayan yüksek yoğunluklu bir odak düzlemi algılamalı AF sisteminde 759 AF noktası ile takip edebiliyor. Bunun yanı sıra, Gerçek Zamanlı Eye AF ile ilk kez hem fotoğraflarda hem de videolarda artık insanın yanı sıra kuşların ve diğer hayvanların gözleri de takip edilebiliyor. İnsan yüzünü ve gözlerini doğru algılama oranı da Alpha 7 III’e kıyasla yaklaşık %30 artırılmıştır.

DSC09477 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Gelişmiş video teknolojisi

Alpha 7 IV, Sony’nin pek çok sinemacı ve içerik üreticisi tarafından zengin, sinematik bir görünüm elde etmek amacıyla kullanılan Sinema Serisi kameralarındaki S-Cinetone teknolojisi de dahil olmak üzere birçok teknolojiyi miras alıyor. Super 35mm modunda 4K 60p kayıtta ve full frame modunda 7K oversampling ile 4K 30p’ye kadar kayıtta yüksek kaliteli filmler elde edilebiliyor. Yeni fotoğraf makinesi aynı zamanda doğal basamaklamaya olanak verecek şekilde 10 bit derinlikte 4:2:2 renk örnekleme özelliğine, edit etme esnasında daha verimli iş akışları sağlamak üzere XAVC S-I çerçeve içi kodlama ve ikiye katlanan sıkıştırma verimliliği için XAVC HS formatlarına sahip.

Alpha 7 IV bir Sony E-mount lensle kullanıldığında, video çekerken hassas AF performansı elde etmeye yönelik bir takım özellikler sunuyor. Bu özellikler arasında AF kullanırken odak geçişlerini destekleyen AF Assist ve alan derinliğini görselleştiren Odak Haritası da yer alıyor. Yeni fotoğraf makinesi, odak solumasıyla mücadele etmek ve odak değişiklikleri sırasında istikrarlı bir görüş açısını korumayı sağlamak üzere Alpha serisinde ilk olan isteğe göre açılıp kapatılabilen Soluma Telafisi (Breathing Compensation) özelliğine sahip.

DSC09525 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Kullanım Kolaylığı ve Yeni Kadranlar…

Alpha 7 IV, kullanıcının fotoğraftan videoya, videodan fotoğrafa istediği zaman kolayca geçiş yapmasına imkan tanıyor. Sony’nin Alpha fotoğraf makinesi serisinde yeni olan iki katmanlı mod kadranının alt katmanı Fotoğraf/Video/S&Q modları arasında seçim yapmak için kullanılıyor. Üst katmanı ise Auto/P/A/S/M ve MR (Memory Recall-Hafızadan Çağırma) seçenekleriyle kullanıcının belirlenmiş ayarları hızla seçip aralarında geçiş yapabilmesini sağlıyor. Ayrıca 5,5 kademeli enstantane hızı avantajı elde etmek üzere gövdeye entegre 5 eksenli optik görüntü sabitleme ünitesi yer alıyor. Makinenin tutuşu ve tuşların yerleri de gayet iyi… Bu modelde daha hızlı kayıt yapabilmek için bir CFexpress kart yuvası da eklenmiş. Tabi ikinci kart yuvası olarak da SD kart tercih edilmiş.

DSC09574 6400 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

3,68 milyon noktalı OLED Quat-VGA vizör, Alpha 7 III vizörünün 1,6 katı çözünürlükte ve bu niteliğiyle kullanıcıların, hatalı rengi en aza indiren ve çözünürlüğü artıran yükseltilmiş canlı görüntü kalitesinden faydalanabilmesini sağlıyor.

Video içerik üreticileri, fotoğraf makinesinin ısıyı dağıtan yapısı sayesinde bir saati aşkın süre boyunca kesintisiz olarak 4K 60p 10-bit 4:2:2 video kaydı yapabilirler. Optik ‘Aktif Mod’ görüntü sabitleme, optimum performansla video çekimine destek olur. Kullanıcılar aynı zamanda 3” 1,03 milyon noktalı yatay açılan, değişken açılı, dokunmatik panelli arka LCD monitörden, üst panel REC (kayıt) düğmesinden ve yüksek kapasiteli Z serisi pilden de yararlanabilirler.  

DSC09639 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Sağlam ve Çevreci Gövde

Alpha 7 IV’ün 659 gramlık gövdesi yüksek derecede sağlamlık elde etmek üzere magnezyum alaşımı ile üretilmiş. Buna ek olarak, yeniden tasarlanan gövde yapısı ve lens kilidi düğmesi, toza ve neme karşı dayanıklılığı artırmaya katkıda bulunuyor.

Sony’nin “Road to Zero” çevre planı kapsamındaki çalışmaları çerçevesinde, Alpha 7 IV’ün tasarımında, üretiminde ve ambalajlanmasında çevre, önemli bir unsur olmuş. Fotoğraf makinesi, yenilenebilir olmayan kaynaklara dayanmayan ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanan tesislerde üretilmiş SORPLAS malzemeden yapılmış. Bunun yanı sıra, ürün ambalajında da geri dönüşümlü, plastiği azaltılmış malzemeler kullanılmış.

DSC09659 - İnceleme: Sony Alpha 7 IV

Gelişmiş iş akışı yetenekleri

Alpha 7 IV, sunduğu çeşitli bağlantı seçenekleriyle, görüntü ve ses kalitesinden taviz vermeden, gerçek zamanlı uzaktan iletişim ihtiyacına yönelik artan talebi karşılamayı amaçlıyor. Fotoğraf makinesi ile Imaging Edge Mobile mobil uygulaması arasındaki bağlantı, Bluetooth ile basitleştirilmiş ve 5 GHz/2.4 GHz Wi-Fi ile hızlı veri transferi mümkün. Fotoğraf makinesinde ayrıca, bir video klipte, kamera içinde ve Sony’nin Catalyst Browse/Prepare uygulamalarında işaretli sahnelere kolay erişim sağlamaya yarayan “Shot Mark” adını taşıyan yeni bir özellik mevcuttur.

Alpha 7 IV, özel yazılıma ihtiyaç duymadan canlı yayını ve uzaktan iletişimi destekleyen bir dizi yeni özelliğe sahip. UVC (USB Video Sınıfı) ve UAC (USB Ses Sınıfı) terminalleri, bir bilgisayara veya akıllı telefona bağlandığında ALPHA 7 IV‘ü yüksek performanslı bir canlı yayın kamerasına dönüştürürler. 4K 15p ve 1080 FHD 60p görüntü kaliteleriyle uzaktan paylaşım için gerçekçi videolar elde edilebilir ve Alpha 7 IV’ün dijital ses arayüzü, yüksek ses kalitesi elde etmek üzere bir dizi mikrofon ve aksesuarla eşlenebilir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0