Pushkar Panayırı’nda Hindistan

Pushkar Panayırı’nda Hindistan

Her yıl Kasım ayında dünyanın pek çok yerindeki fotoğrafçıyı harekete geçiren, uçağa bindiren, trenle koşturan, çadırlarda yatıran efsanevi bir olay yaşanır Hindistan'ın Pushkar kentinde; Pushkar Deve Panayırı...

Samsung NX mini ile Venedik…
Bir Seyahat Fotoğrafçısının Sahip Olması Gereken Ekipmanlar
Gezi ve Seyahat Fotoğrafçılığı Semineri

Yazı ve Fotoğraflar: Cenk Gençdiş

Her yıl Kasım ayında dünyanın pek çok yerindeki fotoğrafçıyı harekete geçiren, uçağa bindiren, trenle koşturan, çadırlarda yatıran efsanevi bir olay yaşanır Hindistan'ın Pushkar kentinde; Pushkar Deve Panayırı…

PB090952 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

200 bin satıcı, 50 bin büyük baş hayvan (çoğunluğu deve) Pushkar kentinin hemen yanı başındaki çölde büyük bir pazar yeri oluştururlar ve şenlikli bir hafta yaşanır. Evet, bir yandan derme çatma bir futbol sahası büyüklüğündeki alanda bayraklı geçiş töreni, deve güreşi, süslü deve yarışmaları da yapılır, ama bu büyük kalabalığın bir haftalık hayatı asıl büyük maceradır. Dünyanın birçok yerinden binlerce fotoğrafçı ne kadar ekipmanları varsa toparlar, yüzlerce milimetre uzunluğundaki objektiflerle kalabalığın içine dalarlar.

PB091501 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

Biz de dört arkadaş, Çetin ALKILIÇ, Emre YAZICI, Vedat ŞENTÜRK ve ben Cenk GENÇDİŞ, 2013 Kasım ayının ilk günlerinde soluğu önce Delhi, daha sonra Ajmer ve Pushkar'da aldık. Elbet tüm diğer fotoğrafçılar gibi kendi payımıza düşecek portreleri, tozu dumana katan deve sürülerini, satıcıları, kadınları, süslü develeri fotoğraflamaktı amacımız. Diğer fotoğrafçılardan ufak bir farkımız vardı. Küçük grubumuzun üç üyesinde Olympus OM-D E-M5 aynasız fotoğraf makinesi ve bu makineye uygun 45mm, 75mm, 12-50mm gibi boyu daha kısa objektiflerle Pushkar sahnesindeki yerimizi almıştık.

PB091244 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

Pushkar Royal Kamp'taki çadırlarda konaklıyor, sabahın ilk ışıkları görünmeden çadırlarımızdan çıkıp yaklaşık 5km uzaktaki panayır alanına gidiyorduk. Diğer fotoğrafçılardan farklı olan ekipmanımız sebebiyle fotoğrafını çektiğimiz insanlara daha yakın, daha samimi olmamız gerekiyordu.Bu nedenle tüm fotoğraflarımızın 300 – 500 mm objektiflerle çekilenlere oranla "daha içten, daha içerden" fotoğraflar olduğunu söyleyebilirim.

PB091065 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

Büyük bölümü Hindu olan satıcılar arasında Müslüman olanlarla da karşılaştık, selamlaştık, fotoğraflarını çektik. Özellikle insan ve portre fotoğrafçılığına ilgi duyan fotoğrafçılar için Hindistan büyük bir derya… Her inanıştan, her renkten, her dilden insanın yaşadığı, bu dünyanın en büyük demokrasisini yaşatan renkler, dinler, sesler ve festivaller diyarı Hindistan'a ne yedek pil ne hafıza kartı dayanmıyor. Binlerce kare hızla arşivlere kaydediliyor.

PB091054 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

Günün ilk saatlerinde başlayan çekim çalışmaları develerin alana getirilmesi, süslenmesi, pazarlıklar, arada yenen yemekler, içilen çaylar sigaralar, yapılan ibadetlerle geceye kadar sürüyor. Birkaç saatlik uykudan sonra aynı hareket tekrar başlıyor. Tüm bu koşturmacanın içerisinde kadrajınıza bir başka fotoğrafçıyı almadan en etkili sonucu almaya çalışmak, sürekli vizörün arkasında etrafı izlemek oldukça yorucu ancak beğenilen bir fotoğrafı elde etmek de paha biçilmez bir keyif.

PB090969 - Pushkar Panayırı'nda Hindistan

Bizim küçük grubumuzun bu yolculuktan geriye kalan ganimeti ise Ocak ayında İstanbul'da Şubat ayında da Zonguldak'ta açılan 32 fotoğraflık bir sergi oldu. Grubumuzun Olympus makine yoğunluğunda olması sergi sponsorluğunda da Zoom İthalat'ın desteğini sağladı. Fotoğrafa başladığım ilk yıllardan beri düşlediğim Pushkar Panayırı'nda fotoğraf çekmemi sağlayan dostlara; Çetin, Emre ve Vedat'a, bu yolculukta ve sergide desteğini esirgemeyen Zoom İthalat'a teşekkürlerimle…

YORUMLAR

WORDPRESS: 0