İnceleme: DJI OM 5

Akıllı telefonlarla birlikte kullanılan DJI OM 5’i inceledik.

Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports
İnceleme: MSI PRO MP341CQW 34” Kavisli Monitör
İnceleme: ViewSonic VP2768

Görüntüleme teknolojileri ve özellikle drone pazarında geliştirdiği ürünlerle fark yaratan DJI, son dönemde merakla beklenen yeni OM 5 gimbal modelini satışa sundu. Akıllı telefonlarla birlikte kullanılan DJI OM 5’i biz de sizler için inceleme fırsatı bulduk.

05dji - İnceleme: DJI OM 5

Pek çok akıllı telefon gimbalin kullanımındaki sıkıntılardan biri, büyük olmaları ve katlandığında bile neredeyse ayrı bir çanta ile taşınabilmeleri oluyor. Mobil içerik üreticilerinin bu tür bir gimballeri sorunsuz kullanması için tabi birçok firma ilginç tasarımlara imza atıyor. DJI OM 5 modeli hem tasarımı hem de kullanışlı özellikleri ile ilk başta farkını ortaya koyuyor.

Katlanır Tasarım

DJI OM 5 katlandığında avuç içi boyutuna gelerek oldukça kolay taşınabiliyor. İster cebinize isterseniz de çantanızın içine atarak her zaman yanınızda bulundurabilirsiniz. Kutunun içerisinden bizce çok gerekli olan bir mini üçayak çıkıyor. Böylece tek başınıza olduğunuzda gimbali bir masa ya da duvarın üzerine koyarak çekimlerinizi tek başınıza yapmanız mümkün. Özellikle vlog içerik üreten ve hareket eden kişilerin böyle bir gimbal kullanarak daha kaliteli ve akıcı işler üretebileceğini söyleyebiliriz. Kutu içeriğinden bahsetmişken, mini tripod dışında ayrıca bir bilek kayışı, taşıma/saklama çantası ve şarj kablosu çıkıyor.

02 katlanir tasarim - İnceleme: DJI OM 5

DJI OM 5 gimbalde telefonu tutan aparat yeni bir tasarıma ve metal yapıya sahip. Manyetik bir tutucu olarak tanımlayabileceğimiz bu parça telefonu gimbale kolayca takıp çıkarmanızı sağlıyor. Gimbale tek bir şekilde oturduğu ve manyetik olarak tutunduğu için tak-çıkar sırasında sizi yormuyor. Hatta bu parça içerik üretirken sürekli telefonunuza takılı kalsa bile sizi rahatsız etmiyor. Biz yaptığımız incelemede akıllı telefon olarak iPhone 13 Pro Max ve Samsung Note serisinden bir modeli kullandık. Oldukça büyük ve çok da hafif olmayan bu modellerin tutucuya rahatlıkla oturduğunu gördük. Sonrasında ilk çalıştırma ve kullanım sırasında da herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

Yeni gimbalin bir diğer faydalı özelliği ise, farklı çekim olanakları sağlayan yenilikçi bir dahili uzatma çubuğuna sahip olması. Uzatma çubuğu, içerik oluşturmak için dinamik açılar ve uygun çekim olanakları sağlıyor. Eğer kendinizin de kadrajda olduğu içerikler üretiyorsanız tuttuğunuz akıllı telefonun sizden biraz daha uzakta olması büyük avantaj sağlıyor. Dahili uzatma çubuğu kademeli olarak açılıp istediğiniz uzunluğa ayarlanabiliyor.

01 DJI OM 5 - İnceleme: DJI OM 5

3 Eksenli Sabitleme ve ActiveTrack 4.0

DJI’ın bu gimbal modelinde de kullandığı 3 eksenli sabitleme teknolojisinin yardımıyla zorlayıcı anları daha akıcı bir şekilde yakalamak mümkün. Videografide yeni olanlar için, 30 sete kadar önceden ayarlanmış çekim eğitimi sağlayan ve tek bir parlak videoda otomatik düzenlemeyi destekleyen yeni ShotGuides özelliği oldukça işe yarıyor. Yeni güncellenen ActiveTrack 4.0, artık 5 m/s’de 3x’e kadar yakınlaştırmayı destekliyor ve hareket halindeyken bile karenin merkezindeki konuyu hassas bir şekilde tanımlıyor ve sabit bir şekilde takip ediyor. Üç ayrı panorama özelliği ile manzaranın bütünlüğünü koruyan DJI OM 5, hazırlayacağı içeriklere özen gösteren herkes tarafından kullanılabilecek bir ürün. 3×3 panorama, 240 derece panorama ve kullanıcının yaratıcı bir efekt için bir kişinin veya konunun birden çok versiyonunu tek bir çekime eklemesine olanak tanıyan “CloneMe” panorama dahil olmak üzere daha geniş bir perspektif yakalamak için üç yaratıcı panorama seçeneği arasından seçim yapılabiliyor.

Videoda Farklı Deneyimler…

DJI OM 5 titiz bir otomatik zamanlayıcı olmadan epik bir selfie veya grup çekimi yapmak için ideal bir araç. Görsel olarak çekici bir sinema görünümü olan DJI OM 5, Alfred Hitchcock tarafından popüler hale getirilen dramatik arka plan kaymasını yaratmak için yakınlaştırma işlevini otomatik olarak ayarlıyor. Timelapse’ı kullanarak zamanın geçişini hızlandırılmış bir biçimde göstermek mümkün; Gimbal için ayarlanmış hareket noktaları ekleyen Motionlapse; veya Gimbal ile fiziksel olarak hareket etmek için Hyperlapse modları eklenmiş. Her üç mod da Elektronik Görüntü Sabitleme (EIS) teknolojisinin yanı sıra ilave bir pürüzsüzlük seviyesi için 3 eksenli gimbal kullanıyor. 

03dji - İnceleme: DJI OM 5

DJI Mimo Uygulaması

DJI Mimo uygulamasında ve joystick kullanılarak etkinleştirilen gimbal, dönme efekti vermek için telefonu döndürüyor.  İçeriğe yaratıcı bir dönüş eklemek için önceden ayarlanmış şablonlardan biri seçilebiliyor. DJI OM 5, sosyal medyada paylaşmak için hazırlanan hızlı video içeriklerinde önceden ayarlanmış hareketler, müzik ve renk paletleri kullanılabiliyor. Otomatik rötuş ve özelleştirilmiş parametre ayarlarını destekliyor. Öne bakan kameraya geçildiğinde Glamour Effects otomatik olarak etkinleştiriliyor. Bu gimbali hiçbir uygulama yüklemeden de kullanmak mümkün. Ancak bahsettiğimiz bu özellikleri ve çok daha fazlasını kullanmak için mutlaka DJI Mimo uygulamasını akıllı telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederiz.

Yeni DJI OM 5 modeli, DJI’ın Türkiye’deki tek resmi distribütörü olan Karfo Karacasulu tarafından satışa sunuluyor.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0