Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Canon, bir süre önce duyurduğu EOS 6D modeli ile full frame sensör ve kompakt tasarımı aynı gövde de buluşturuyor. EOS 5D MII ve EOS 5D MIII modellerinden sonra bu kez orta seviye bir full frame model ile siz fotoğraf severlerin karşısına çıkan Canon, EOS 6D ile gelişmiş kullanım özellikleri sunuyor.

Canon EOS 650D tanıtıldı
Beklenen Oldu “Canon EOS 5D Mark III”
Canon EOS 5D MarkIII çekim örnekleri

Canon, bir süre önce duyurduğu EOS 6D modeli ile full frame sensör ve kompakt tasarımı aynı gövde de buluşturuyor. EOS 5D MII ve EOS 5D MIII modellerinden sonra bu kez orta seviye bir full frame model ile siz fotoğraf severlerin karşısına çıkan Canon, EOS 6D ile gelişmiş kullanım özellikleri sunuyor.

IMG 1648 kk - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Serkan Bakır

Bazen bir fotoğraf makinesinin teknik özellikleri size kendisini gayet iyi anlatabilir. Hatta sadece o teknik özelliklere ve fiyatına bakarak bile bir makine satın alınabilir. Ancak EOS 6D gibi iddialı bir orta seviye full frame DSLR için durum biraz farklı olabilir. İşte bu noktada kağıtta yazan özellikleri bir kenara bırakıp, Canon EOS 6D ile geçen ay zorlu bir yolculuğa çıktık.

Canon EOS 6D’yi Hindistan'da düzenlenen ve milyonlarca kişinin katılımıyla dünyanın en büyük dini buluşması unvanını alan bir festivalde, yani Kumbh Mela’da test etme şansı bulduk. Bu yazımda da sizlere hem Kumbh Mela Festivali’yle ilgili genel bilgileri, hem de EOS 6D hakkındaki izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım. Öncelikle biraz Kumbh Mela Festivali’nden bahsetmek istiyorum.

IMG 0565 k - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Dünyanın en büyük dini buluşması: Kumbh Mela Festivali

Hindistan’ın en önemli ve en büyük dini festivallerinden biri olan Kumbh Mela için dünyanın her yanından milyonlarca Hindu buraya geliyor. Efsaneye göre Tanrılar ölümsüzlük iksirini bulmak için bin yıl süt okyanusunu karıştırır ve sonunda  Amrita adı verilen bu iksiri bulurlar ve bir testiye ya da kaseye (Kumbh) konur. Şeytanlar bunu görünce testiyi ele geçirmek ister ve gökyüzünde müthiş bir savaş çıkar. 12 gün ve 12 gece savaşırlar. Bu insan yaşamında 12 yıla denk gelir. Sonunda Amrita (iksir) Hindistan’ın dört ayrı bölgesine dökülür. Böylece Kumbh Mela’nın kutlandığı dört bölge belirlenmiş olur: Allahabad (Prayag), Haridvar, Ujjain ve Nasik.

IMG 1548 k - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Allahabad’da 12 yılda bir…

Kumbh Mela, üç yılda bir, dört ayrı bölgede, her birinde 12 yılda bir kutlanmak üzere gerçekleştirilir. Her bir bölgeye 12 yılda bir denk gelecek şekilde gökyüzündeki gezegenlerin durumu da göz önüne alınarak yapılan bu kutlama ve arınma törenleri yeryüzünün en sıra dışı festivallerinden birini oluşturur. Şimdi size bu olağanüstü festival ve atmosfer ile ilgili yine bazı bilgiler vermek istiyorum ki, fotoğraflarla beraber daha iyi bir fikir oluştursun.

2001 yılında Allahabad’daki Kumbh Mela’ya, 40 milyondan fazla kişi katılmış ve bir dünya rekoru kırılmıştı. Aradan 12 yıl sonra yine Allahabad bölgesinde gerçekleşen, bizim de fotoğraflama fırsatı bulduğumuz dünyanın en büyük dini buluşması Kumbh Mela’ya bu yıl 50 milyondan fazla kişinin katıldığı bildiriliyor. Allahabad bölgesinde 12 yılda bir düzenlenen bu törenler için milyonlarca Hintli ülkenin çeşitli yerlerinden bin bir zorlukla buraya geliyor ve Ganj, Yamuna ve Saraswati nehirlerinin birleşme noktası olan Allahabad’da toplanıyor.

IMG 1380 k - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Çadır Kamplar

Kutsal nehir Ganj'ın kenarında 55 gün süren arınma törenleri ve dini ritüeller için bölgeye akın eden milyonlarca Hintlinin oluşturduğu muhteşem atmosfer ise kolay kolay görülemeyecek bir fotoğraf platformuna da ev sahipliği yapıyor. Kumbh Mela’nın altyapısı eyalet yönetimi ve merkezi hükümetin ortak bütçesiyle hazırlanıyor. On binlerce kamp ve çadır kentler kuruluyor. Biz de bu festivali fotoğraflayabilmek için ana bölge yakınında bir çadır kampta konakladık. Kamplarda esas olarak vejetaryen yemek yenilir ve içki içmek kesinlikle yasaktır. Kamp alanımız esas festival bölgesine pek uzak sayılmazdı. Ancak işin zorlu kısmı esas festival bölgesine ulaştıktan sonra başlıyor. İlk adım, Kumbh Mela için dev demir dubaların yardımıyla nehir üzerine yapılan geçici köprülerden geçmenizle başlıyor. Bu ilginç köprüler bile başlı başına bir fotoğraf platformu. Köprülerin bazılarının yakınında hafif tepecikler var ve buradan üstten bir bakış sağlayabiliyorsunuz. Köprüler günün her saati tıklım tıklım. Öyle ki bazılarında, köprünün ortasında onar metre arayla polisler duruyor ve geçişin düzenini sağlıyor. Köprüler üzerinde durmanız yasak. Hemen müdahale ediliyor. Neden mi? Çünkü bu köprülerde fotoğraf çekmek için durduğumda arkamdaki binlerce kişi de duruyor ya da yavaşlamak zorunda kalıyordu.

IMG 0804 k - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Kalabalık, toz ve sıcak!

Kumbh Mela’da bir yerden başka bir yere ulaşabilmeniz için sadece yürüyebiliyorsunuz. Zaten milyonlarca kişinin birlikte hareket edebilmesi de esasında ancak böyle mümkün oluyor. Nereye bakarsanız bakın sürekli bir insan kalabalığı görüyorsunuz. Bu kalabalığın içerisinde yürümek bile zor olurken, bir de fotoğraf çekmeye çalışmak çoğu zaman imkansız hale gelebiliyor. Etrafta sürekli bir toz ve duman var. Durum böyle olunca sürekli objektif değiştirmemeye çalışmak en doğrusu oldu. EOS 6D ağırlığı ve boyutları ile bu tür zorlu seyahatlerde kolayca taşınabilecek bir gövde.

Canon EOS 6D – İlk göze çarpanlar

Bu festival de binlerce fotoğraf çektiğim EOS 6D’nin genel bazı özelliklerine değinmek istiyorum. 20.2 milyon piksellik bir çözünürlük değeri sunan makine, full frame CMOS sensöre sahip. EOS 5D MIII’de de bulunan DIGIC 5+ görüntü işlemcisi EOS 6D’de de kullanılmış. 11 adet netleme noktası var. EOS 5D MIII’de de bulunan çoklu pozlama yine EOS 6D’de de bulunuyor. JPEG formatında çekim yapılabilen HDR modu, ultra sessiz çekim modu, makine üzerinde RAW işleme, elektronik terazi gibi pek çok özellik fotoğraf severlerin beğenisini topluyor. EOS 6D’yi rakiplerinden farklı kılan iki önemli özellik ise, dahili GPS ve Wi-Fi. Canon bu iki özelliği ilk kez bir DSLR makinede kullanıyor.

a EOS 6D FSL w EF 24 105mm L - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

Genel görüntü kalitesi

EOS 6D’nin 20.2 milyon piksellik çözünürlük değeri, bence gezi ve seyahat fotoğrafçılığı ile uğraşan pek çok kişinin işine fazlasıyla yetecektir. Ben bu seyahatimde hem JPEG hem de RAW fotoğraflar çektim. Takıntılı olarak sadece RAW formatında fotoğraf çeken birisi değilim. Doğru ışık ve doğru pozlama ile JPEG formatında bile gayet iyi sonuçlar elde ettiğimi söylemeliyim.

Gövde, ergonomi, düğmeler

Bu tarz gezilerde gerçekleştirdiğim bu makine testlerini masa başında, bir iki teknik özelliğe bakarak yapsaydım, bazı değişikliklerin önemini asla fark edemeyebilirdim. Mesela, EOS 6D modelinde bazı düğmelerin yeri değişmiş. Fotoğrafları çektikten sonra izlediğiniz “play” tuşu bu modelde soldan sağa geçmiş ve yeri tam başparmağınıza göre tasarlanmış. Ayrıca P, TV, AV, M gibi çekim modları bulunan ve makinenin sol üst kısmındaki tekerlek kilitli hale getirilmiş. Bunu sevmeyenleriniz olabilir, zorlanırsa kırılabilir diye düşünenleriniz de… Ancak makine omzunuzda ya da boynunuzda asılı iken kullandığınız çekim modunun kendi kendine değişmesini engellediği için bence önemli bir değişiklik olmuş. Sonra yine arka tarafta yer alan “Q” tuşu ile menüye kolay erişim sağlanmış. Arka kısım sadeleştirilerek hem görüntü hem de ergonomi açısından ilgi çekici hale getirilmiş. Makinenin tutuşu, ele oturması ve verdiği his de hiç fena değil.

a EOS 6D TOP - Canon EOS 6D’yi Kumbh Mela’da Test Ettik

ISO

Çoğu zaman ISO konusunda biraz temkinli yaklaşırım. Sanırım bu film döneminden kalma bir alışkanlık. Film kullandığımız dönemlerde doğru dürüst 400 ASA’lık bir film bile bulamazken, şimdiki makinelerin abartılı biçimde 102.400 ISO gibi değerlere çıkmasını biraz garip buluyorum. EOS 6D standart olarak 100-25.600 ISO aralığını kullanıyor. Zorlanarak bu rakamın çok daha üstüne çıksa da bu beni pek ilgilendirmiyor. Normal ISO aralıklarının çoğunda fotoğraf çektim. Yine biraz tutucu yaklaşarak, 100-1600 ISO sınırının dışında çektiğim fotoğrafların kalitesini pek sevmediğimi söyleyebilirim. Benim gibi düşünenler için menüde, otomatik ISO aralığını sınırlandırabiliyorsunuz. Bu özellik de çok önemli! Çünkü örneğin, en düşük 100 ve en yüksek 1600 ISO aralığını girdiğinizde, sadece bu sınırlar çerçevesinde fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Hız / LCD

EOS 6D, sürekli çekim modunda en fazla 4,5 fps fotoğraf çekebiliyor. Kumbh Mela Festivali’nde çokça seri modda fotoğraf çektim. Sürekli çekim ve kayıt hızını yeterli buldum. Çekim esnasında hiçbir şekilde takılma yapmadı ve sorun çıkarmadı.EOS 6D’nin maksimum enstantane hızı olan 1/4000sn kimileri tarafından biraz eleştiri almıştı. EOS 5D MII&MIII’de bu rakam 1/8000sn idi. Ancak bunun üzerinde fazla durmuyorum. Yine kişisel fikrim, böyle bir makine için 1/4000sn gayet yeterli. Bu festivali fotoğraflarken bulunduğumuz ışık çoğu zaman çok parlak ve kuvvetliydi. EOS 6D’nin 3 inçlik 1040K (Clear View II TFT) LCD’sinin bu parlak ışıkta bile doğru ve canlı bir görüntü vermeyi başardı.

Sonuç

Canon EOS 6D ile yaptığımız bu gezi ve çekimler sonrasında, öncelikle makinenin sağlam ve ergonomik bir gövdesi olduğunu söylemeliyim. EOS 6D, 770 gram gövde ağırlığı ve ideal boyutları ile ağır full frame makine kullanmak istemeyenler için uygun bir seçenek. Ayrıca fiyatının EOS 5D MIII’e göre çok daha uygun olduğunu da hatırlatayım. Wi-Fi ve GPS özellikleri de makineye fark katıyor. Çözünürlük ve görüntü kalitesi iddialı… ISO aralığı, çekim ve netlik hızı özellikle bu tarz gezilerde sizi rahatlıkla mutlu edecektir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0