DSLR fotoğraf makinenizle şimdiye kadar kaç fotoğraf çektiniz? Tozdan bile koruduğunuz, gözünüz gibi baktığınız makinenizin ne kadar ömrü kaldı? Ya da ikinci el bir makine almak üzeresiniz, bu makinenin kaç fotoğraf çekmiş olduğunu öğrenmek istemez misiniz?
Yazar: Gökhan Korkmazgil
DSLR fotoğraf makinenizle şimdiye kadar kaç fotoğraf çektiniz? Tozdan bile koruduğunuz, gözünüz gibi baktığınız makinenizin ne kadar ömrü kaldı? Ya da ikinci el bir makine almak üzeresiniz, bu makinenin kaç fotoğraf çekmiş olduğunu öğrenmek istemez misiniz?
Makinenin kaç fotoğraf çektiği, o makinenin ne durumda olduğu hakkında kesin bilgi vermez. Bununla birlikte ne kadar kullanıldığı hakkında fikir verebilir. Tıpkı ikinci el bir otomobil alırken kaç kilometrede olduğuna bakmak gibi. Deklanşöre bastığımızda harekete geçen perde makinemizin mekanik kısımları arasında ani hareketler yapan ve belirli bir yıpranma ömrü olan parçadır. Bu nedenle makinelerimizin belirli bir beklenen perde ömrü vardır. Genellikle, profesyonel sınıf DSLR’lerde perde ömrü 150 bin çekimin üzerinde olur. Yarı profesyonel makinelerde bu sayı 100 binin üzerindedir. Giriş seviyesi DSLR makinelerde perde mekanizmasının 50 binin üzerinde bir çekim sayısına dayanması beklenir. Başlangıçta 50 bin, 100 bin çok büyük sayılar gibi görünebilir, ama düşündüğümüzde bir fotoğrafçının bu sayıyı birkaç senede geçmesi işten bile değil. Böyle olduğunu öğrenince insanın deklanşördeki parmağı biraz ağırlaşıyor, değil mi? Ne de olsa artık film masrafı olmayınca çekebileceğimiz fotoğraf sayısının sonsuz olduğunu sanıyorduk! Kullandığımız otomobilin 100 bin kilometre ömrü olduğunu öğrensek, bizim de 95 bin kilometre yapmış olduğumuzu fark etsek neler hissederdik?
Peki, biz bu sayıyı nasıl öğrenebiliriz? Çoğu makine üreticileri, deklanşöre basılma sayısını makinenin kendisinin sayarak bir bilgi halinde fotoğraf dosyalarına işlemesini sağlamışlardır. Bu bilgi EXIF verileri arasında saklanır. Makine üreticileri, perde sayısı bilgisini EXIF verileri arasına, ilk bakışta kolayca görülmeyecek biçimde gizlemişlerdir. EXIF verilerini okuyabilen basit yazılımlar bu “gizli” bilgiyi gün ışığına çıkarırlar.
Belli başlı üreticilerin DSLR makinelerinde perde sayısını nasıl öğrenebileceğimize bakalım:
Nikon ve Pentax:
Bu iki marka perde sayısı bilgisini EXIF verileri arasında saklar. Bu bilgiyi öğrenmek için ilk gereksindiğimiz şey JPG formatında yeni çekilmiş bir fotoğraf ve Opanda IExif ya da PhotoMe gibi basit bir programdır. Yani bir fotoğraf çeker ve fotoğraf içine gömülmüş bilgiyi yazılım yoluyla inceleriz. Başka bir yol olarak, JPG veya RAW olsun fark etmez, fotoğrafı www.myshuttercount.com gibi bir siteye upload ederek oradan sonucu okuyabiliriz.
Canon:
Durum biraz farklıdır. Canon perde sayısı bilgisini EXIF verileri arasında saklamaz. Ancak ücretsiz bir program olan EOS Info ile perde sayısı kolayca öğrenilebilir. Aslında EOS Info hemen hemen bütün DSLR makinelerde işe yarar.
Olympus:
Canon gibi, Olympus da perde sayısı bilgisini EXIF içinde saklamaz. Fakat Olympus gövde kullanıcıları için perde sayısını öğrenmenin biraz farklı bir yolu vardır: Makineyi açın. Bellek kartı kapağını açın. “Play” ve “OK” düğmelerine aynı anda basın. Ayar tekerinde sırasıyla yukarı, aşağı, sola ve sağa basın. Deklanşöre tam olarak basın. Son olarak, ayar tekerinde yukarıya basın. Karmaşık, ama gizli bilgi ne de olsa!
Sony:
Maalesef, tüm Sony kullanıcıları için perde sayısını öğrenmenin bilinen bir yolu yok. Opanda IExif, EOS Info gibi programları ya da myshuttercount adresini deneyebilirsiniz, ancak işe yarayacağının garantisi yok. Makine başlangıçtan beri sizdeyse, her 10 binde bir fotoğraf dosyası adlandırmasında başa döndüğünden kaç kez sıfırlandığına bakarak tahminde bulunabilirsiniz. Unutulmaması gereken bir nokta da, eğer makine firmware denilen yazılım ile update edilmişse perde sayısı sıfırlanmış olacaktır.
Perdenize uzun ömürler, size keyifli çekimler dileklerimle…
YORUMLAR
Selamlar;
shutter sayısıyla oynamak mümkün mü?
ben henüz 350 çekimde olan bir canon 40d aldım. sahibi bu nmakinayı sadece birkaç gün kullandığını söyledi. ben de eosinfo programıyla bakarak aldım ve çıkan rakam 350. bunla oynanmış olma ihtimali sizce var mı?
ilginiz için teşekkürler…
Genelde sıfır olarak bilinen makinelerde perde sayısı 200 250 gibi bir rakamdan başlıyor gibi bi durum var.Galiba üretim sonrası test aşamasından kaynaklanıyor. Benim cihazda da aynı durum vardı. K20D
Merhaba Gökhan Bey,
Canon makinalarının sadece bir kaç modelinin shutter sayısının okunabildiğini biliyordum. Siz makalenizde bunun Canon'un hemen hemen bütün modellerinde geçerli olduğunu söylüyorsunuz. Bunu ispatlayacak teknik bir argümanınız, pek çok modelde shutter sayısını okuyabilecek (ki EOS info bunu yapamıyor) bir yazılım gösterebilir misiniz? Örneğin bir 400D modelini nasıl okuyabilirim?
Merhaba Mehmet Bey,
Öncelikle bir düzeltme yapmam gerekiyor: Yazımda EOS Info programının Canon'un hemen hemen tüm modellerinde işe yarayacağı yazmıyor. EOS Info'nun hemen hemen bütün DSLR makinelerde işe yarayacağı yazıyor. Bu ifadeden, EOS Info'nun, adına bakılarak yalnızca Canon makinelerde işe yarayacak bir program olmadığı, başka DSLR'lerde de shutter sayısı okumayı sağlayacağı anlaşılmalıydı diye düşünüyorum. Canon için ise durum şöyle: Program Canon'un sadece Digic III ve IV serisi görüntü işlemcisi kullanan modellerinde (1D serisi hariç) işe yarıyor. 400D ise Digic II görüntü işlemcisi ile donatılmış olduğundan program işe yaramıyor. EOS Info programının yaratıcısı AstroJargon (http://www.astrojargon.net/EOSInfo.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1) bu durumu sayfasında aynen şöyle açıklamış: "EOS Info'yu herhangi bir Canon modeli için kullanabilirsiniz, ancak aşağıdaki durumlar hariç" demiş ve 400D ile daha önceki modellerde işe yaramayacağını yazmış. Bu durumda 400D için maalesef shutter sayısını öğrenebileceğiniz pratik bir yöntem olmadığını görüyoruz.
Perde ömrünüzün uzun olmasını dilerim,
İlginiz için teşekkürler…
Gökhan Korkmazgil
Gökhan bey bu güzel faydalı bilgileriçin çok teşekkür ediyorum.
Kaynak göstererek paylaşmak istiyorum.
İzin varnı?
Selamlar..
Kaynak göstererek, sitenin linki ile paylaşabilirsiniz.
Merhabalar,
Canon 7 d ile bircok yol denedim fakat shutter bilgisine ne yazik ki ulasamadim.. eos info programi zaten gormuyor .. sanirim sadece servisten bu bilgiyi alabiliyoruz
merhabalar ıkıncı el bır nıkon d90 makına alacagım shutter sayısı kac oldugu zaman gonul rahatlıgı ıle almamı onerırsınız?? bıde bu makınanın perdesı degıstırlerbılıyormus bu dogrumudur??yanı dıyelım kı 40bın cekımde bı makına aldım bunun perdesını degısme olasılıgım varmıdır??cok acıl cevap verısenız sevınırım saygılar
Slr makinalarda olduğu gibi slr like makinelerde de deklanşör sayısı var mı acaba Gökhan Bey.
Arkadaşlar nikon 5100 var elimde ve perdesi kaymış
nedir neye patlar kendimiz yapma durumumuz olur mu
garantisi devam etmekte servis kapsamına girer m
arkadaslar 2. el bi eos 650d almak istiyorum adam 5-10 foto çektiğini söylüyor test amaçlı , eosinfo bildiğiniz gibi giriş seviyesi makinelerde shutter okuyabiliyor. Ben shutter ı 650d de görmek için ne yapmalıyım ? servise para vermek istemiyorum
peki durum video çekimin de kamerayı nasıl etkiliyor ?
1 video 1 shutter alır. Ancak sensör uzun süre açık kaldığı için daha çok yıpranır
merhabalar bendede fujifilim hs 25 exr var makineden hiç memelun değilim diyemem ama baslangı olarak iyi bir makina bu makınada shuter varmıdır varsada nasıl öğreniriz durumunu lensin içindeki tozu tamircilerde temizlenirmi yoksa sıfır lensmi gerekir yardımcı olabilirmisiniz…
fiyatları ne kadardır bilginiz varmı acaba
nikonumun çekim sayısını öğrendim (89585)sizce nasıl durumu iyi mi
arkadaşlar 2.el bir canon 100d aldım shotter sayısı 55000 sizce alınırmı acil yardım
Giriş seviyesi bir makine için biraz fazla…
öncelikle merhabalar nikon makinemin shutter sayısı 114354 sizce durumu nedir bilgi alabilirmiyim teşekkürler
Eğer üst segment bir makine değilse yüksektir şahsen tavsiye etmem.