Hindistan “Başka Bir Dünya”

Fotoğrafla uğraşan herkesin en çok merak ettiği ülkelerden biridir Hindistan. Çoğu fotoğrafçı Hindistan’a gitmek, fotoğraflamak ister. Bunda da haksız sayılmazlar. Ama sanırım birazda bu yüzden Hindistan’a şimdiye kadar gitmedim, gezi programımda hep arkalara iteledim. “Nasıl olsa herkes gidiyor, ben gidip farklı ne yapabilirim” diye düşündüm. Ta ki geçtiğimiz aylarda 12 günlük bir vakit bulup Hindistan’a gitmeye karar verene kadar…

Angkor Tapınakları
Nepal’de 5 Şehir…
New York Rüyası

Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Serkan Bakır

Fotoğrafla uğraşan herkesin en çok merak ettiği ülkelerden biridir Hindistan. Çoğu fotoğrafçı Hindistan’a gitmek, fotoğraflamak ister. Bunda da haksız sayılmazlar. Ama sanırım birazda bu yüzden Hindistan’a şimdiye kadar gitmedim, gezi programımda hep arkalara iteledim. “Nasıl olsa herkes gidiyor, ben gidip farklı ne yapabilirim” diye düşündüm. Ta ki geçtiğimiz aylarda 12 günlük bir vakit bulup Hindistan’a gitmeye karar verene kadar…

Hindistan bildiğiniz gibi çok büyük bir ülke ve her bölgesinde farklı bir kültür, farklı bir yapı var. Onun için 2-3 şehir görüp, Hindistan’ı gördüm diyerek, sergi yapanları da anladığımı söyleyemem. Ben ilk defa gideceğim için epey araştırma yaptım ve biraz klasik bir program hazırladım. Hazırladığım taslak programı Hindistan’daki turizm acentelerine gönderip çeşitli fikirler aldım. Zamanım sınırlı olduğundan otel, araç, şoför, tren ve iç hat uçak biletleri konusunda yardımcı olmalarını istedim. Onlardan da gelen uyarılar yönünde programı netleştirdim. Program kısaca şöyle oldu: önce İstanbul’dan direkt uçuşla Yeni Delhi’ye, sonra araba ile Jaipur’a, Jaipur’dan yine araba ile Agra’ya, Agra’dan Jhansi’ye trenle, Jhansi’den araba ile Orcha’dan geçip Khajuraho’ya, Khajuraho’dan uçakla Varanasi’ye, en son olarak da yine uçakla Yeni Delhi’ye ve sonrasında da İstanbul’a geldiğimizde 12 gün geçmişti bile.

002 IMG 0086 300x199 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Vaktiniz kısaysa mutlaka programlı olun!

Hindistan’a gitmeye karar verdiğinizde yapabileceğiniz iki üç alternatif var. Biri Türkiye’den bir tur programı satın almak. Birçok tur şirketi Hindistan’a kısa ve uzun pek çok tur programı hazırlıyor. Detaylarla uğraşmaktan hoşlanmıyorsanız böyle bir turu seçebilirsiniz. Ancak unutmayın ki hazır tur programlarında onlarca kişi ile beraber hareket ediyorsunuz ve tabi ki fotoğraf çekmek için istediğiniz gibi hareket edemeyebilirsiniz. Bir diğer alternatif uçak biletlerini kendiniz alıp, internetten otel rezervasyonları yapmak ve daha rahat dolaşmak. Bir diğer alternatif ise benim pek tercih etmediğim, sadece gidiş-dönüş uçak biletlerinizi alıp sırt çantanızı hazırlayıp yollara düşmek. Amacınız sadece gezmek ise ve geniş bir vaktiniz varsa tabi ki bu alternatifi de değerlendirebilirsiniz. Ancak sanıyorum fotoğraf amaçlı bir gezi için münferit ve planlı bir program yapmak en iyisi…

006 IMG 1604 199x300 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Yolculuk

Hindistan içerisinde yapacağınız yolculuklarda otobüs, tren, araba ve uçağı tercih edebilirsiniz. Trenle yolculuk yapmanızı ayrıca tavsiye ederim. Hindistan’da çok çeşitli ve değişik sınıflarda tren yolculuğu yapmak mümkün.

Ancak araba ve otobüs için aynı şeyi söyleyemem. Karayolu yolculuklarına alışık olmayanlar için tam bir kabus olabilir. Trafik kuralları Hindistan’da pek bildiğiniz gibi değil! Yine tavsiyem araba kullanmaya sakın kalkışmayın. Yollarda herhangi bir araçla giden herkesin eli sürekli kornada, hatta araçların arkasında “lütfen kornaya basın” yazılarını çok sık göreceksiniz. Öyle ki birkaç saat yolculuk yaptıktan sonra korna sesleri kafanızın içinde yankılanmaya başlıyor.

En iyisi uzak şehirler arası yolculukları imkan varsa uçak ile yapmak. Bu seyahatte iki kere iç hat uçuşumuz oldu. Seyahat boyunca mecburen karayoluyla da epey yolculuk yaptık. Örneğin Delhi – Jaipur arası 260 km ve araba ile en az 5-6 saate gidilebiliyor. Yine aynı şekilde Jaipur – Agra yaklaşık 260 km ve yine 6 saatiniz yolda geçiyor.

Konaklama

Özellikle 10 gün civarı bir program hazırlayıp Hindistan’a gitmeye karar verirseniz nasıl yolculuk yapacağınıza iyi karar verin. Çünkü vaktinizin büyük bir kısmı yollarda geçebilir. Kalınacak yerler konusunda da yine çok farklı alternatifler var. Geceliği 10-15 dolar arasında da yerler var, birçok şehirde gayet lüks otellerde. Tabi burada bütçeniz çok önemli. Ancak temiz ve sorunsuz bir otel arıyorsanız yıldız sayısı en az 4 olmalı. Bu bile bazı yerlerde belki sizi tam anlamıyla memnun etmeyebilir. Esasında yazının başında söylemem gereken şeyi şimdi söyleyeyim: Hindistan’a giderken bazı ön yargılarınızı, alışkanlıklarınızı ve kaprislerinizi bir kenara bırakın ve gezinizi keyifli hale getirmeye çalışın.

En çok sorulan ve şikayet edilen konulardan birisi de yemeklerdir. Hindistan’a giden tanıdıklarınızdan yemeklerle ilgili kötü anılar duymuş olabilirsiniz. Ama bunlara pek kulak asmayın. Şunu söyleyeyim ki yerel yemekleri çok başarılı. Eğer baharatlar ve acı konusunda bir sıkıntınız yoksa Hint yemeklerine bayılacaksınız. Tabi her gördüğünüz köşe başındaki satıcıdan da yemek yemeğe kalkmayın.

Çoğu yerde temizlik ve hijyen anlayışı biraz canınızı sıkabilir. Tedbiri elden bırakmadan, yediğiniz ve içtiğinize dikkat ederek sorunsuz bir gezi yapabilirsiniz. Kısaca kendine özgü ve başka hiçbir yere benzemeyen bu ülkede havaalanından çıktığınız anda sizi başka bir dünya bekliyor olacak.

IMG 1763 199x300 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Y. Delhi – Jaipur – Agra – Khajuraho – Varanasi

Hindistan’ı gezerken fotoğraf adına genellikle iki şey yapılıyor. Daha önceden programınıza yazdığınız, adını bildiğiniz tarihi, kültürel yerleri fotoğraflıyorsunuz, bir de esas farklı olan sürekli bir hareket ve değişim içerisindeki çevreyi, yerel halkı ve bu farklı kültürü…

Gezi programımızda beni en çok heyecanlandıran yer, inanılmaz görüntülere ev sahipliği yapan Varanasi oldu. Y. Delhi çok büyük ve diğer yerlere göre nispeten modern bir şehir. Y. Delhi’de Red Fort (Kırmızı Kale), Jama Masjid (Cuma Camisi), Humayun’s Tomb ve Qutub Minar en önemli görülecek yerler arasında. Jama Masjid’in arkasında yer alan büyük pazarı da mutlaka görün derim.

IMG 9953 300x200 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Jaipur için önerilerim: Amber Fort (Amber Kalesi), Jantar Mantar, City Palace, Hawa Mahal. Amber Kalesi’ne tavsiyem sabah erken gitmeniz. Burada kaleye fille çıkın ve 2-3 saat vakit ayırmaya çalışın. Kale oldukça büyük, geçitler, merdivenler, odalar… Biraz kafanız karışabilir. Pek çok yerde fotoğraflarını görmüş olabileceğiniz ünlü Hawa Mahal, çok geniş olmayan sıradan bir sokakta karşınıza çıkacak. Hawa Mahal’i geniş açı, varsa balıkgözü objektifinizle fotoğrafladıktan sonra bu sokakta biraz fotoğraf çekin. Hatta şansınız varsa döküntü bir alimünit fotoğraf makinesi ile fotoğraf çeken “Surendr” ile karşılaşabilirsiniz.

001 IMG 0517 300x200 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Agra’ya giderken Fatehpur Sikri’ye uğramayı unutmayın. Burada da ilginç kareler sizi bekliyor. Agra’da ünü dünyaya yayılmış olan Taj Mahal’i fotoğraflamak için kendinize geniş bir zaman ayırmanızda fayda var. Biz gittiğimizde maalesef hava pek açık değildi ve biraz sis vardı. Daha sonra sis dağılsa da istediğimiz gibi bir Taj Mahal fotoğrafımız olmadı. Agra Fort ve Sikandara’da yine Agra’da fotoğraf açısından önemli yerler.

Agra’da Khajuraho’ya giderken yol üzerinde olan Orcha’ya da vakit ayırmakta fayda var. Khajuraho ise erotik heykel ve motiflerle süslü tapınakların yer aldığı küçük bir yer. Burada ilginç detaylar çekebilirsiniz.

IMG 1586 300x199 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Varanasi’yi görmeden Hindistan’ın gizemini anlayamazsınız derler. Bu gerçekten doğrudur. Bu kutsal şehirde binalar ve tapınaklar değil, Hintliler için doğum ve ölüm arasında hayatın anlamını barındıran Ganj Nehri başroldedir. Ganj Nehri’ne inen basamaklı setlere Ghat denir. Şafak doğmadan en ünlü Ghat olan Dasaswamedh’e gelip buradan tekneye binerek Assi Ghat ile Raj Ghat arasında sabah ayinlerini, yıkananları, dua edenleri, çamaşır yıkayanları, meditasyon yapanları görebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Varanasi’de fotoğraf çekmek için en az 2 gün ayırmaya çalışın. Sabahları erkenden tekne ile çıktıktan sonra Ghat’larda karadan da yürüyerek fotoğraf çekin.

IMG 1849 300x199 - Hindistan “Başka Bir Dünya”

Varanasi’deki en ünlü ölü yakma mekanı olan Manikarnika Ghat’a yürüyerek gidin. Siz mekana yaklaşırken fotoğraf makinenizi gören birileri size burada fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söyledikten sonra merasim ile ilgili bilgiler vermeye başlayacaktır. Hatta merasimi yukarıdan göreceğiniz bir yere çıkarabileceklerini söylerler. Eğer fotoğraf çekmek isterseniz bu adamlar size yardımcı (!) olacaktır. Adamı uzun süre dinlerseniz zaten sizden ya bahşiş isteyecek ya da bir ipek dükkanına götürmeye çalışacaktır.

Sonra Hindistan’ı yaşamak ve biraz daha anlamak için Varanasi’nin labirent sokaklarında kaybolmaya hazırsınız demektir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0