Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

Fotoğraf makineniz ne kadar gelişmiş olursa olsun, ışığı sadece konudan yansıdıktan sonra ölçebilir. Bu nedenle pek çok amatör ve profesyonel fotoğrafçı pozlama hakkında kendini çok güvensiz hisseder. En iyi yol ise düşen ışık miktarını ölçen bir el pozometresi kullanmanızdır.

Sekonic 70. Yıldönümünü Kutluyor!
iPhone’u pozometreye çevirin!
Sekonic L-308DC DigiCineMate

Yazı ve Fotoğraflar: Vasgen Değirmentaş

Fotoğraf makineniz ne kadar gelişmiş olursa olsun, ışığı sadece konudan yansıdıktan sonra ölçebilir. Bu nedenle pek çok amatör ve profesyonel fotoğrafçı pozlama hakkında kendini çok güvensiz hisseder. Teorik olarak aynı aydınlatma altında tamamen beyaz kıyafet giymiş bir kişiyle, tamamen siyah giymiş kişinin fotoğrafları çekilirken pozlandırma değeri aynı olmalıdır. Ama gerçek hayatta bu böyle olmaz, fotoğraf makinesi ışığı ölçerken beyaz kıyafet giymiş kişide mekanda çok fazla ışık olduğunu düşünüp size poz değerini düşürmenizi, koyu kıyafetli kişide ise konunun büyük bölümünü karanlık görüp poz değerini arttırmanızı gösterecektir. Bu her iki durumda da ne oranda pozlandırma düzeltmesi yapacağınızı bilmiyorsanız bu hatalı çekim yapmanızı engellemez. En iyi yol ise düşen ışık miktarını ölçen bir el pozometresi kullanmanızdır.

diger modeller 300x300 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

analog modeller 300x182 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

Özellikle dijital fotoğrafçılık öncesi çekilen prova filmleri (Polaroid gibi) laboratuardan dönünceye kadar yaşanan stres ve okunan duaları, hala hatırlıyorum. Dijital fotoğrafçılık ile sonucun hemen kontrol edilebilmesi, çekilen görüntünün histogramının hemen izlenmesi bu gizemli ölçüm işini kolaylaştırsa bile, çekilen fotoğrafların büyük çoğunluğu hala gerçek hayattaki önemli anları kaydetmekten oluşmakta. Diğer bir deyişle çekim sonrası dijital makinenizin ekranından çekimi doğru veya hatalı yapmış olduğunuzu kontrol edebilirsiniz, ama eğer hata yaptıysanız geçen zamanı geri getirmeniz mümkün olmaz. 

Fotoğrafın pozlandırılması, bu kadar stresli olmak zorunda değil. Biraz bilgi ve doğru ekipman ile bu gizemli işin kontrolünü tamamen elinizin altına alıp tahmini çekimlere son verebilirsiniz.

El pozometresi fotoğrafik pozlandırmayı deneysellikten çıkarıp bilimsel hale dönüştürmek için en önemli çözümdür. Fotoğrafçılığa ilk başladığımda Weston Euromaster pozometreyi kullanırdım, daha sonra Minolta ve Sekonic markalarını kullandım. Şimdi de Sekonic kullanmaya devam ediyorum, geçen 30 yıl içerisinde benim yaptığım hatalar dışında bu pozometrelerden hiçbiri bana hatalı ölçüm göstermedi.

El pozometresi ve makinenizin içindeki pozometreyi birbirinden ayıran en önemli özellik, fotoğraf makinesinin konu üzerinden yansıyan ışığı, el pozometresinin ise ışık kaynağından konuya düşen ışık miktarını ölçmesidir. Bu nedenle el pozometresi aşırı kontrast, düşük kontrast, ışığın konunun arkasından veya kenarından gelmesi vs gibi nedenlerle hatalı ölçüm yapması mümkün değildir. Pozometreden okunan değer hep aynıdır, burada en önemli karar fotoğrafçının okuduğu ölçüm değerini analiz ederek pozlandırma değişkenlerini ayarlamasıdır.

01 foto MG 1132 225x300 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

02 foto DSC0083 300x200 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız? 03 foto DSC0316 300x200 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

El pozometresinin baslıca üç poz ölçüm konumu olmalıdır:

Konu üzerine düşen (incident): Bu konumda pozometre ile konu üzerine düşen ışığın miktarı ölçülür. Bu ölçümde pozometrenin ölçüm sensörü üzerindeki beyaz yarı küre örtülür, pozometre konunun önünden yarı küre makinenin objektifine dönük şekilde ölçüm yapılır. Bu yöntem konunun türüne bağlı olmaksızın çok doğru ışık ölçümü sunar. Aşağıdaki iki örnekte, açık tonlu zemin önünde koyu tonlu bir fotoğraf ve koyu tonlu zemin önünde açık tonlu fotoğraf çekilmiştir. El pozometresi ile ölçüldüğünde her durumda poz ölçümü aynı ve doğru olacaktır.

04 foto MG 1133 235x300 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

Yansıyan (reflected): Makine içindeki dahili pozometre gibi, ışığın konudan yansıdıktan sonra ölçülmesidir. Bu konumda pozometrenin ölçüm sensörü üzerindeki beyaz yarı küre açılır ve ışık miktarı ölçülür.  Eğer fotoğrafını çektiğiniz konu fotoğrafın büyük bir bölümünü kaplıyor ve Kodak gri kart tonunda ise bu yöntem ile doğru sonuç elde edebilirsiniz, otomobil fotoğrafı buna örnek oluşturabilir.

05 foto DSC0155 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

Buna karşı, açık tonlu bir konunun ön planda olması veya tam tersi koyu tonlu bir konu, ışık ölçümünü büyük ölçüde yanıltacaktır. Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi…

6 ve 7 - Neden el pozometre/flaşmetresi kullanmalıyız?

Flaş: Paraflaş veya diğer flaşların ışık miktarının ölçüldüğü konumdur. Flaş kullanırken, el pozometresini flaş konuma getirip, stüdyo flaşınızı senkron kablosu veya IR kablosuz kumanda ile tetikleyip gerekli ölçümü yapabilmesidir. Bunun dışında flaş gücünün yetersiz kaldığı durumlarda pozometrenin birden fazla flaş çakımı ile elde edilecek değeri gösterebilmesi oldukça kullanışlı bir özelliktir. Bu özellik her pozometre/flaşmetrede bulunmaz Bir de bazı pozometrelerde flaş ile ortam ışığının kıyas değerlerinin gösterilmesi, yani ışığın yüzde kaçının doğal ışık yüzde kaçının flaştan geliyor olması da oldukça faydalıdır. Bu özellik iç veya dış mekanlarda doğal ışık ile flaş dolgu ışığının güç ayarlamasında çok kullanışlı olacaktır.

Bir el pozometresinde istediğiniz diğer önemli bir özellik, 1 derecelik spot bir açıyla ışık okuyabilmesidir.  Bu özelliği açıklamak için tiyatroda çekim yapan bir fotoğrafçıyı örnek olarak kullanalım; bir tiyatroda arka sıralarda oturan bu fotoğrafçı yerini değiştirmeden, sahnedeki bir sanatçının sadece yüzündeki ışık miktarını ölçebilir. Özellikle sahne aydınlatmasını düşünecek olursanız sanatçılar üzerine spot ışıklar varken arka plan karanlık ve koyu kalır. Böyle bir ortamda makinedeki pozometre ile yapılan genel (yansıyan) ışık ölçümünde, koyu bölgelerin çokluğu nedeniyle pozometre size yetersiz ışık olduğunu gösterecek, ama gerçekte böyle olmadığı için konu aşırı pozlandırılmış olacaktır.

YORUMLAR

WORDPRESS: 8
  • güzel faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

  • SERDAR 13 yıl

    Faydalı bir yazı. Lakin fotosop kullanımının yaygın oldugu bu dönemde poz düzeltmelerinin kolayca yapılabildiği bir aşamaya ulaştık. Fotograf makinesinin yansıyan ışıgı ölçen pozometresi, fotosop imkanı ile birleşince yeterli hale gelmez mi ? el pozometresi önemini yitirmedi mi ?

    • Vasgen Degirmentas 11 yıl

      Serdar merhaba,

      Oncelikle sorunu gec cevaplandirdigim icin ozur dilemek istiyorum.

      Pozometreyi eger guncel amator calismaler icin dusunursen, haklisin gereksiz gozukuyor, ama eger profesyonel fotografci olarak, veya gun isigini fals ile dolgulamaya calisiyorsan, ya da bir tabloyu kopyalarken tablonun uzerine dusen isigin esit dagalimini olceceksen vs. pozometrenin onemi daha iyi anlasilabilir.

      Bunun disinda eksik veya fazla pozlandirilmis konulari Photoshopta duzeltirken mukkemmel pozlandirilmis bir fotograftan elde ettigin sonucu alamazsin, surekli ona en yakin kabul edilebilir sonuca razi olman gerekir.

  • Selam ben nikon d300 70-200 2.8f sb900 ekipmana sahibim .Ben birtane pozometre almak istiyorum önerinize ihtiyacım var.
    Soru 1:
    SB900 kendi üzerindeki rmot control den pozometre tetiklermi?
    2:Pozometre flhasmetre ikisi bir aradamı olur yoksa ayrı ayrımı ?
    3:WB ölçümüde yapabilirmi bu cihazlar ?
    4:Uzaktaki objeleri ölçümünü yapan aparatlar takılıyor üzerine bakaç dürbün gibi tatmin edicimi bunlar ?
    5:işim gereği video production da yapıyorum sekonic L-478 DR ile L-758DR arasında kaldım birde L-758DR cine modeli var karar veremedim önerilerinizi beklemekteyim şimdiden teşekkürler

    • Vasgen Degirmentas 11 yıl

      Merhaba,

      Sorularinizi yanitlamaya calisacagim;

      1. Tercih ettiginiz pozometrelerde flas olcumu icin iki Mod bulunuyor, biri falsin bir senkron kablosu ile pozometreden tetiklenecegi, digeri de open flash konumu bu konumda pozometrenin olcum dugmesine basica pozometre hazir flas isigini bekler ve flas caktiginda olcumu size gosterir. SB 900 ile bu konumda calismaniz kolaylik saglar.

      2. Evet, pozometre ve flasmeter ikisi de ayni unitede geliyor.

      3. Renk isisini yani Kelvin degerini pozometre ile olcemezsiniz, bunun icin ayrica satilan Sekonic C-500 ProDigi Color gibi bir Renk isisi olcen metreye ihtiyacin olacak.

      4. L-758 de dahili spot olcum var ve oldukca basarili guvenle kullanabilirsiniz.

      5. Eger surekli sinema endustrisinde calisiyorsaniz, cine modelindeki estantane degerleri ve diger ve isigin Lux olarak olcumu isine kolaylik saglayacaktir. Eger genellikle fotograf cekip ara sira video cekimi yapiyorsaniz, cine olmayan modeli tercih etmenizi oneririm.

      L-478 ve L-758 arasinda tercih yapmam gerektiginde ben dahili spot olcumunden dolayi L-758i tercih ederdim.

  • Abdullah 11 yıl

    Merhabalar, oldukça faydalı bir paylaşım olmuş, çok teşekkür ederim. Bu araştırmaya devam edebileceğimiz farklı kaynaklar önerebilirseniz çok memnun olurum internet sitesi, kitap, farklı dökümanlar vb.

  • Tebrikler çok değerli bir bilgi. Bir fotoğrafçının bence en önemli ekipmanını konuşuyoruz burada, çok pahalı bir makina ile bile her zaman doğru pozlama yapamazsınız, bu demek oluyor ki profesyonel anlamda çalışan herkes bu cihazı kullanmalı. Bence bu cumle yılın cümlesi seçilmeli “Photoshopta duzeltirken mukkemmel pozlandirilmis bir fotograftan elde ettigin sonucu alamazsin”

  • ümit 10 yıl

    Merhaba,
    İmaj kataloğu için dışarıda bir deneme çekimi yapmam gerekiyor akülü paraflash ve pozametre kiralıcam fakat pozametre tecrübem yok stüdyo çekimlerim dahil hep göz kararı deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulmaya çalıştım Doğruyu ne kadar bulduğum tartışılır. kullanabileceğim pozametre hatta paraflash için öneriniz nedir.
    Teşekkürler.