Koruyucu filtre kullanmanın olumsuz etkisi var mı?

Koruyucu filtre kullanmanın olumsuz etkisi var mı?

Dış etkenlerden korumak amacıyla çoğumuz objektiflerin önüne birer koruyucu filtre takarız. Objektifleri tasarlayan optik mühendisleri mercek sistemini, önüne düz bir cam konacağı varsayımı ile yapmadıkları için sonuç görüntüde az da olsa bir bozulma olur.

Uçakta Fotoğraf Çekimi
Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!
Makineniz yere veya suya düşerse…

Dış etkenlerden korumak amacıyla çoğumuz objektiflerin önüne birer koruyucu filtre takarız. Bu UV veya SkyLigth (L1-A) gibi bir filtredir. Objektifleri tasarlayan optik mühendisleri mercek sistemini, önüne düz bir cam konacağı varsayımı ile yapmadıkları için sonuç görüntüde az da olsa bir bozulma olur. Ayrıca filtrelere yansıtıcı iki yüzey daha ilave edilmiş olduğundan iç yansıma artmış olur. Bu yüzden bazı önemli firmaların yaptıkları objektiflerin önüne filtre takıldığı vakit üzerine objektif kapağı takılması mümkün değildir. Böylece ancak filtreyi çıkararak kapağı takabilirsiniz. Bununla verdikleri mesaj şudur: "İşi bitince filtreyi çıkar!"

58mm uv - Koruyucu filtre kullanmanın olumsuz etkisi var mı?

Bazı küçük sorunlara rağmen tüm amatör ve pek çok profesyonel fotoğrafçı objektiflerinin önüne koruyucu filtre takarlar. Çoğu düşme ve çarpma anında bu filtreler objektifin direkt zarar görmesini engeller. Böylece zararın büyümesinin önüne geçilir. Objektiflerin optik yüzeyleri hassas oldukları için temizlenmeleri de bir o kadar zor olabilir. Filtreler bu açıdan daha sorunsuz temizlenebilir.

uvfilter - Koruyucu filtre kullanmanın olumsuz etkisi var mı?

UV ile SkyLight (L1A) arasında ne fark vardır?

SkyLight filtre çok hafif pembe (R1.5 gibi) bir filtredir. UV ise hafif sarı veya renksizdir. Her ikisi de UV'yi süzer. SkyLight filtre gökten yansıyan fazla maviliği dengelemeye de yarar.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0