Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Fujifilm’in X serisi dijital fotoğraf makineleri firmanın yüksek kaliteli prestij ürünlerini tanımlıyor. X-serisinde az ile yetinmeyi düşünmeyen ileri fotoğraf meraklılarına hitap eden gövde ve objektifler bulunuyor.

Pentax Optio WG-2 GPS
İnceleme: Logitech MX Master
İnceleme: Kingston MobileLite Duo 3C

Yazı: Gökhan Korkmazgil – Fotoğraflar: Faruk Akbaş

Fujifilm’in X serisi dijital fotoğraf makineleri firmanın yüksek kaliteli prestij ürünlerini tanımlıyor. X-serisinde az ile yetinmeyi düşünmeyen ileri fotoğraf meraklılarına hitap eden gövde ve objektifler bulunuyor. X serisi denince ortak bir makine teknolojisi ya da eş sensör boyutu akla gelmemelidir. Serideki ortak nokta geleneksel tarz ile yenilikçi yüksek teknoloji olarak tanımlanabilir. Şimdilik 5 adet değiştirilebilir objektifli, 6 adet premium kompakt ve 1 adet yüksek zum sınıfta olmak üzere 12 X serisi makine vardır. Sistem 10 adet XF, 2 adet XC kodlu olmak üzere 12 objektifle çalışır. Yüksek zum ve premium kompakt sınıf makineleri bir kenara bırakırsak X-serisindeki diğer 5 makine değiştirilebilir objektifli aynasız kompakt sistem makineleridir. X-serisinin en tanınmış makinesi 2 sene önce, Mart 2012’de satışa çıkan, büyük beğeni toplamış ve saygın bir yer edinmiş olan X-Pro1’dir. Bugünlerde 6. kompakt sistem makinesi olan X-T1 satışa sunuldu.

X-T1, Fujifilm’in sistem makineleri içinde X-Pro1 ile X-E2 arasında yer alıyor. İşlemci ve sensör X-E2 ile aynı, ancak elektronik bakaç çok geliştirilmiş. 2,36 milyon noktadan oluşan OLED yapıda mükemmel çözünürlükteki elektronik bakaç, makinedeki gelişmiş işlem gücü sayesinde 0,005sn. gibi farkedilmesi olanaksız bir gecikme süresi sağlıyor. Bu yeni bakacın dünyanın en fazla büyütme gücüne sahip olduğu (0,77x) ifade ediliyor. Faz algılamalı otomatik netleme sistemi Xtrans II sensörün içine entegre edilerek netleme hızı 0,08 saniyeye kadar düşürülmüş. Gövde yapısı ve sahip olduğu özellikleri dikkate aldığımızda Nikon DF, Sony Alfa7 ve Olympus E-M1 ile rekabet edeceğini düşünebiliriz. Nikon ve Sony’nin bahsedilen ürünlerinin full-frame olduğu düşünülürse Olympus ve Fujifilm’in daha küçük sensörlerle bu rekabeti sürdürebilmeleri ilginç bir nokta. Açıkçası “acaba full-frame sensöre gerek var mı” sorusunu yanıtlamak zor hale gelmiş.

XT1 Front Left 18 55mm WhiteBK - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Netleme Sistemi

X-T1’in netleme sistemi üzerinde durmaya değer özellikler içeriyor. Fotoğraf Dergisi’nin 107 ve 110. sayılarında ayrıntılı olarak yazdığım hibrid otofokus sistemi yeni çıkan makinelerin hemen hepsinde artık kullanılıyor. Fujifilm, X-T1 de akıllı hibrid otofokus sistemini etkli bir biçimde kullanmış. Ek olarak, eğer otofokus kullanmıyorsanız gelişmiş elle netleme yardımcıları keskin netliği garanti ediyor.

Üzerinde durmaya değer başka bir yapı, X-T1’in mükemmel elektronik bakacı. Bu yapı, optik bir bakacın berrak görüntüsüne alışmış benim gibi bir kullanıcının bile çekincelerini bir kenara bıraktırıyor.  Bakaçta tam, normal, dikey ve dual olmak üzere dört izleme modu var ve çekim sırasında gereksindiğiniz her şey kişiselleştirilebilen görünümlerle gözünüzün önünde yer alıyor. Dikey mod seçili ise, makineyi dikey tuttuğunuzda çekim bilgileri de otomatik olarak ve yumuşak bir geçişle döndürülüyor, kolayca okunmaları sağlanmış oluyor. Dual modda kullanıyorsak, elle netleme sırasında görüntünün bölünmüş olarak gösterildiği akıllı bir işlevle karşılaşıyoruz. Böylece hem normal görüntüyü,hem de netleme yardımının ilettiği görüntüyü aynı anda görüyor, netleme işlemini kolay ve kesin biçimde gerçekleştirebiliyoruz.

Klasik gövde yapısı son derece yenilikçi özellikleri barındırıyor. Gelişmiş Wi-Fi bağlantısı, full-HD görüntü kaydı, film benzetim ve filtre modları, zaman aralıklı çekim, panorama çekimi gibi eğlenceli özellikler unutulmamış. Magnezyum alaşım gövde sızdırmaz yapısı ile makineyi toza ve neme karşı dirençli yapıyor.

XT1 Back WhiteBK - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Önemli Özellikler…

Belli başlı özellikleri sıralarsak; 1,5 çarpanlı sensör 23,6×15,6 mm fiziksel büyüklüğe sahip. Makine SD tipi bellek kullanıyor ve UHS-II bellek kartları ile uyumlu dünyadaki ilk fotoğraf makinesi. 3 inçlik arka LCD ekran yatay eksende hareketli. 200-6400 doğal ISO değeri 100-51200 değerlerine ötelenebiliyor. Çekim hızı saniyede 8 kare. En güzel haber ise, pil ve bellek kartı dahil gövde ağırlığı sadece 440 gram.

XT1 Top 18 55mm WhiteBK - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Amerika ile aynı fiyat…

Üretim kalitesi, kullanım özellikleri, hafif, şık ve dayanıklı gövdesi X-T1’in piyasaya çıkmasını bekleyenleri fazlasıyla mutlu edecek. XF serisi objektifler ise kesinlikle övgüyü hak ediyor. Gövdeye bütünleşik bir flaş yok, ancak makine ile birlikte gelen EF-X8 harici flaş çok hoş bir ayrıntı. Mart ayı başında ülkemizde Amerika ile aynı fiyat olan 2,849 TL ile satışa başlanan X-T1’in gelen ilk partisinin tümünün satıldığı bilgisini öğrendik. 3 senelik Türkiye garantisi var. Faruk Akbaş ile birlikte çalışarak kısa sürede çektiğimiz binlerce kare sonunda, çok zorlamamıza rağmen hoşa gitmeyecek bir nokta bulamadık. X-T1, güvenilir bir makine olduğunu kanıtladı.

DSCF2165 - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1 DSCF0717a - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1 FAKB7164 - Geleneksel Gövde, Yenilikçi Teknoloji: Fujifilm X-T1

Fotoğraflar: Faruk Akbaş tarafından Fujifilm X-T1 ile çekilmiştir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0